Arbeidsliv, Østlendingen skrev om oss.

TEKST/FOTO

#Brynhild Marit Berger Møllersen.

Publisert fredag 29 oktober 2021.

Thanittha Johannesen drev reisebyrå sammen med mannen John Arild i Thailand. Så kom tsunamien. I Elverum etablerte de to seg på nytt, men så døde John Arild. – Nå har jeg startet livet mitt på nytt igjen, sier Thanittha, som lager thaimat fra sitt eget kjøkken. –

– Bare kom inn, smiler Thanittha Johannesen og viser veg inn i leiligheten i Elverum. På kjøkkenet har hun siden i sommer vært i full gang med å trylle fram de lekreste retter. Thai rød karri med svinekjøtt, japanske dumplings, kylling samosa, vårruller, rekekaker og plommesaus, for å nevne en liten del av alt som står på menyen i hennes eget firma: Rett i munnen.

Sparer tid :-

– Jeg tilbyr frossen thai tapas og catering.  Det følger med en beskrivelse på hvordan du varmer maten hjemme, forklarer hun.

– Så nå kan alle bli gourmetkokker?

– Ja, dette får alle til.  Med noe av dette i fryseren, kan du lett være en god vert eller vertinne, og samtidig rekke en liten cowboystrekk på sofaen eller en tur i skogen før gjestene kommer, for du trenger ikke bruke masse tid på kjøkkenet. Men likevel kan du servere spennende retter, smiler hun.

Drømmen ble knust :-

De fleste i Elverum kjenner Thanittha fra hun hadde en thai-matvogn stående utenfor Extra på Vestad. Men opprinnelig hadde hun en helt annen karriere hjemme i Thailand.

– Egentlig hadde jeg tenkt å jobbe innen moteindustrien. Som 18-åring var jeg klar for å dra til Japan. Jeg hadde fått jobb ved en fabrikk og skulle begynne å sy klær. Men så fikk fabrikken problemer, og jeg mistet jobben før jeg fikk begynt. Den store drømmen ble knust der og da, men jeg måtte jo bare finne en ny veg. Og da begynte jeg å studere markedsføring og reiseliv, sier Thanittha.

Startet reisebyrå Hun jobbet som autorisert turistguide da hun møtte kjærligheten i John Arild Johannesen fra Oslo. Han hadde bakgrunn som dykker ved oljeplattformer, men startet sin egen dykkerskole og jobbet som dykkerinstruktør i Thailand, da han møtte Thanittha.

– Etter hvert startet vi vårt eget reisebyrå, og det gikk veldig bra. Men i romjula 2004 kom tsunamien. Vi ble i Phuket i ett år etterpå for å hjelpe folk og bidra til å bygge opp igjen landet. Men reiselivsbransjen lå helt nede, så vi måtte bygge opp livet vårt på nytt. Da gikk turen til Norge, sier hun.

– Matvogn på Vestad: De to slo seg først ned på Lillestrøm. John Arild var vaktleder innen sikkerhet på Gardermoen, mens Thanittha jobbet som renholder ved en skole. Men innerst inne hadde hun en ny drøm.

– Familien min i Thailand driver en restaurant. Jeg begynte derfor å tenke mer og mer på å anskaffe en matvogn som jeg kunne servere thaimat fra. Som sagt, så gjort. Vi fikk tak i en foodtruck, og begynte å se oss om etter aktuelle steder. Til slutt satt vi igjen med Elverum og Porsgrunn på lista, og da falt valget på Elverum. Laila Aaseth sa at vi kunne få stå utenfor butikken hennes på Vestad, og der stortrivdes jeg, sier Thanittha.

20 gode år:-

John Arild pendlet til Gardermoen, mens Thanittha lagde mat og fikk stadig flere venner i sin nye hjemby. Men så begynte John Arild å føle seg dårlig.

– Han hadde hatt kreft tidligere, men fikk behandling som virket. Han hadde derfor vært bra en stund, men så fikk han tilbakefall. Jeg stelte ham, samtidig som jeg prøvde å holde matvogna i gang. Men til slutt gikk det ikke lenger. Jeg ville følge John Arild den siste tiden, og da hadde jeg ikke noe annet valg enn å selge matvogna. Han døde i 2019, og dermed sto jeg på bar bakke igjen. Men jeg angrer ikke et sekund på det valget. Vi fikk 20 gode år sammen, og vi fikk være sammen til det siste, sier Thanittha.

Vurderte Thailand Men hva skulle hun gjøre nå?

– Den første tida var jeg helt tynget ned av sorg. Men jeg måtte jo finne på noe å gjøre. Jeg var 54 år og hadde fortsatt mange år igjen til jeg skulle pensjoneres. Det var imidlertid vanskelig å finne noe. Jeg har ikke tall på hvor mange jobber jeg har søkt. Jeg vurderte faktisk å flytte tilbake til Thailand også, men jeg er jo norsk statsborger og føler meg norsk nå. Og hva skulle jeg gjøre der?

Thanittha skjønte at det nok en gang var opp til henne sjøl. Da kom ideen om å fortsette med matlagingen, men på en litt annen måte.

Har fått god hjelp :-

– Jeg har jo erfaringen, men jeg hadde ikke råd til å leie meg lokaler og åpne en restaurant. Da kom tanken på å starte med catering og lage autentisk thaimat som kundene kunne steke sjøl. Og dermed begynte jeg å skrive en forretningsplan, jeg tok kontakt med Elverum kommune og Elverum Vekst, og har fått så god hjelp begge steder. Jeg er så takknemlig, sier Thanittha.

– Mattilsynet godkjente da også at jeg kunne lage maten hjemme, og dermed startet jeg Rett i munnen!

Fra bunnen Thanittha har spart og kjøpt utstyr gradvis. Hun har også utviklet sin egen side på Facebook der hun enkelt forklarer hvordan maten skal stekes ferdig. I løpet av noen få minutter kan hvem som helst framstå som en meget dyktig thai-kokk ved hjelp av 57-åringens produkter.

– Jeg lager maten fra bunnen, så blir den fryst ned når den er nesten helt ferdig. Kundene steker den så ferdig hjemme. Det går helt fint om de tar æren for maten overfor gjestene sine, ler hun.

Fårikål Thanittha har ikke forventninger om å driver kjempestort, men håper at hun skal få nok kunder til at hun kan leve av det. I bunnen ligger også en sterk kjærlighet til mat og et ønske som å kunne formidle en ekte thai-matkultur til elverumsinger og andre som har lyst på smakfulle måltider.

– Jeg opplever at mange nordmenn er veldig glad i thaimat. Samtidig har jeg veldig sansen for mye norsk mat. Fårikål, for eksempel, er jo helt nydelig! Jeg synes at alle matkulturer er veldig spennende. Og nå er jeg faktisk i gang med min nye bedrift, smiler hun.

– Det var ikke slik jeg opprinnelig så for meg at livet skulle bli. Men endring kan hjelpe deg til å bli sterkere. Du vokser jo på det du opplever, og kan ikke bare ta trygge valg hele tiden, sier hun.

Kontakt oss.

Rett i Munnen
Helge Væringsaasens veg
9N
Elverum, 2408
Norway